duminică, 5 februarie 2012

Viziune spre viitor

Cu toţii ne gândim cum va fi lumea după ce existenţa noastră se va încheia pe acest Pământ. În timp ce tehnologia avansează pe zi ce trece şi noi devenim doar nişte marionete ale fenomenelor naturii, ne dorim din ce în ce mai mult. Lenea şi genialitatea se află în contradictoriu şi de aceea, în timp ce noi suntem copleşiţi de această stare, există indivizi năstruşnici care inventează tot felul de roboţi care ne fac viaţa mai comodă. Dintotdeauna a existat această dorinţă specific umană. Ne imaginăm oare cum va evolua tehnologia peste secole, dacă de pe acum am ajuns în acest stadiu?

Dacă ai fi în postura de a întreba un copil cum vede el viaţa peste 100 de ani, cu siguranţă îţi va răspunde că totul ar fi o lume de basm, în care micii roboţei vor deveni prietenii lor reali şi care le vor îndeplini toate dorinţele. Dacă doreşti să fii mai realist, te documentezi de pe internet şi ceea ce afli este că petrolul va dispărea, Polul Nord va fi acoperit de nenumărate specii de plante, iar filmele care le vedeam atunci când eram mici, cu aşa-numitele oraşe subacvatice, vor deveni realitate. Mulţi cercetători sunt convinşi că specia umană va dispărea de pe Pământ în următorii 100 de ani şi că nimic nu ne mai poate salva, asta din cauza exploziei demografice şi a consumatorismului fără limite. Se spune că împreună cu omul vor dispărea şi multe alte animale. Unul dintre principalele motive este schimbarea climei. Oamenii de ştiinţă ruşi susţin că în scurt timp vom avea de-a face cu răcirea planetei. Soarele va intra într-o fază nouă ce va crea probleme planetei noastre. Terra a trecut printr-un ciclu de răcire globală întinsă pe 200 de ani, care s-a petrecut într-o perioadă care a început acum 7500 de ani. A existat o corelaţie între acest proces de răcire şi petele solare. Deci, planeta noastră se răceşte şi se încălzeşte în cicluri de 200 de ani. În acelaşi timp, luminozitatea Soarelui se schimbă şi ea, la fel şi mărimea. Perioadele de încălzire globală din trecut au fost urmate de unele de răcire globală, afirmă specialiştii. Prin aceste studii efectuate asupra Soarelui pot fi cunoscute mai bine şi schimbările petrecute în natură şi societate. Cu alte cuvinte, totul în viitor va depinde de Soare. 
Ar trebui să ne înspăimânte sau să ne entuziasmeze acest gând? O să putem avea tot ce ne dorim sau vom ajunge nişte maşinării lipsite de umanitate? Închizând ochii pentru câteva clipe, ne imaginăm viaţa pe care am putea-o avea. În primul rând, pentru a contrazice afirmaţiile specialiştilor, şi anume, pentru a putea ajunge să trăim tot ce ne dorim, scopul nostru va deveni lupta pentru descoperirea legendarei esenţe a nemuririi. Şcolile vor dispărea, copiii nu vor mai avea nevoie de atâtea studii pentru că la naştere li se va implanta în creier o baterie ce va fi încărcată cu informaţii. Nu se va mai cunoaşte însemnătatea cuvântului „boală”, căci medicina va evolua în acel stadiu în care doctorii nici nu vor mai profesa atât de mult, deoarece toate remediile pentru orice boală vor fi descoperite. În bateria implantată la naştere se va afla şi o sămânţă care face ca organismul să fie imun. Nu va mai exista lipsa unei persoane dragi, căci la împlinirea vârstei de 14 ani, odată cu obişnuitul buletin implantat în piele, respectivul va primi câte clone doreşte, care vor funcţiona pe acelaşi creier. Nu vor mai exista secrete, fiecare dintre noi vom fi conectaţi la mici aparate care ne vor dezvălui până şi cel mai ascuns gând sub forma unor imagini holografice. Cu toate acestea, vor dispărea şi telefoanele mobile, chiar şi internetul, pentru că vom putea comunica doar prin puterea gândului. Natalitatea va creşte din nou, aceasta ducând la emigrarea pe alte Planete, care va fi realizată foarte uşor prin teleportare, sau pentru cei mai puţin norocoşi – cu ajutorul unui lift spaţial. Tehnologia va ajunge în stadiul în care ne vom putea întoarce în timp oricând dorim şi ne vom putea aminti cum era viaţa noastră înainte de toată această avansare. Războaiele Mondiale, pe care sigur nu le vom putea evita, vor fi de fapt lupte tridimensionale pe care le vom putea controla din propriul pat, fără ca nimeni să fie rănit.
Vor fi posibile toate aceste lucruri, sau este doar propria viziune influenţată de tot ceea ce ne înconjoară în acest secol al vitezei? Tot ce ne dorim este să trăim cât mai mult pentru a afla răspunsul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu